Tancar
14/01/2020
El Sincrotró Alba té més d’un recurs sota la màniga!
Les notícies publicades el mes passat pel Sincrotró Alba ens fan descobrir alguns experiments duts a terme en camps tan diferents com el patrimoni cultural, l'energia o les ciències de la vida utilitzant pel cap baix 6 de les diferents línies de llum disponibles a Alba.
Descobrim a continuació aquesta diversitat de recerques científiques i enfocaments experimentals realitzats en el nostre sincrotró.

Històricament, l’aerinita és un pigment blau utilitzat en moltes pintures romàniques de la zona pirinenca entre els segles XI-XIV. Investigadors de l'ICMAB-CSIC i Alba han identificat per primera vegada aerinita marró. L'experiment es va dur a terme a la línia de llum MSPD.

En un altre context, investigadors de l’ICMAB-CSIC i Alba, conjuntament amb la Universitat de Bolonya i l'Institut Helmholtz Ulm, han utilitzat les línies de llum CLAESS i MISTRAL per revelar el paper central del manganès a la vida útil limitada de les bateries d’ions de liti.

D’altra banda, un grup d'investigació de l'Institut de Tècniques Energètiques (INTE) i el Departament d'Enginyeria Química, ambdós de la Universitat Politècnica de Catalunya, està treballant en catalitzadors per obtenir reaccions de producció d'hidrogen més efectives. Els experiments realitzats a la línia de llum CIRCE han permès als investigadors determinar el millor suport per a les nanopartícules utilitzades en el procés.

En un altre camp, l'alta taxa de divisió dels bacteris és una de les seves millors armes contra els antibiòtics. Un equip de l'Instituto de Química Física Rocasolano (IQFR-CSIC) a Madrid, la Universitat de Notre Dame als Estats Units i el Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC) a Madrid, ha revelat l'estructura d'una maquinària clau en el procés de divisió bacteriana gràcies a la tècnica de cristal·lografia de raigs X de la línia de llum XALOC.

Finalment, un nombrós grup de químics, físics teòrics i experimentals d'Alemanya, Rússia, Espanya i Azerbaidjan ha desenvolupat el primer material topològic intrínsecament magnètic. Aquest material és molt prometedor per al desenvolupament de l’espintrònica antiferromagnética, el magnetisme 2D i el transport quàntic, sense la necessitat de forts camps magnètics externs. Part dels experiments s'han realitzat a la línia de llum BOREAS.

Per llegir més sobre aquests experiments.

Més notícies

30/06/2016 ​La iniciativa Bioinformatics Barcelona 23/06/2016 Poligeneració distribuïda: el Barcelona Synchrotron Park comparteix la seva experiència 17/06/2016 ​El Barcelona Synchrotron Park patrocina el Programa de Generació d’Idees 10/06/2016 ​El nanomón es concep i s’observa dins i a prop del Barcelona Synchrotron Park 02/06/2016 El corredor mediterrani: una infraestructura important per al Barcelona Synchrotron Park 26/05/2016 ​Carregar un mòbil sense haver-lo de treure de la butxaca: la UAB ho fa possible
24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34