Tancar
29/10/2019
L’ICN2 participa en la revolució quàntica
Estem vivint una revolució quàntica basada en tecnologies que utilitzen el comportament molt poc intuïtiu de la matèria i la llum i les seves interaccions a escala dels àtoms i fotons, un comportament que la mecànica quàntica, aquesta branca de la física nascuda a principis del segle XX, sap descriure.

Dos sectors particularment concernits per aquesta revolució són la comunicació i la computació. En el primer cas, la tecnologia quàntica ja permet establir comunicacions totalment segures. Pel que fa al segon, en fase de desenvolupament, la singularitat dels comportaments individuals dels àtoms pot permetre noves maneres de fer càlculs i oferir així potències de càlcul fenomenals, fins i tot, impossibles de manera clàssica.

En aquest context, ACCIÓ, l’agència del govern de la Generalitat per a la competitivitat empresarial, ha publicat molt recentment un informe elaborat en col·laboració amb l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) sobre les potencialitats de Catalunya en aquest sector. Esmentarem aquí que dels 6 centres d’R+D identificats que treballen en el desenvolupament de les tecnologies quàntiques, 3 són al campus de la UAB, el soci del Barcelona Synchrotron Park: el Centre Nacional de Microelectrònica (CNM), l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) i l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2).

Pel que fa a l’ICN2, s’ha anunciat recentment que està expandint la seva col·laboració amb la xarxa mundial de laboratoris Microsoft Quantum Lab, una xarxa de centres especialitzats que treballen en tots els aspectes del desenvolupament de l’ordinador quàntic, des de la física fonamental fins al disseny de noves eines de programari per explotar al màxim el potencial de la computació quàntica.

El Grup de Nanoscòpia Electrònica Avançada de l’ICN2, dirigit pel prof. ICREA Jordi Arbiol, aportarà la seva experiència en microscòpia electrònica i espectroscòpies per realitzar mesuraments i anàlisis de la complexa estructura i de les propietats físiques de nanofils d’un nou tipus que podrien permetre avançar en el desenvolupament d’aquests ordenadors quàntics.
 

Més notícies

05/01/2017 ​El Barcelona & Catalonia Startup Hub, l’aparador de les start-ups catalanes 19/12/2016 Natura Bissé col·loca la primera pedra de la seva seu corporativa al Barcelona Synchrotron Park 15/12/2016 ​La bioregió de Catalunya a la revista Nature 07/12/2016 ​El projecte Digitus II premiat pel Barcelona Synchrotron Park com a millor idea de negoci del Parc de Recerca UAB 29/11/2016 ​La Comissió Europea confereix el segell “Business & Biodiversity” al Barcelona Synchrotron Park 21/11/2016 ​Barcelona, segona ciutat més intel·ligent del món
20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30