Tancar
25/10/2018
SENER: cap a Mercuri!
La nau BepiColombo, constituïda de dos satèl·lits elaborats per l’Agència Espacial Europea ESA i la seva homòloga japonesa JAXA, es va enlairar des de Kurú (Guaiana Francesa) la matinada del 19 al 20 d’octubre per emprendre el seu viatge cap a Mercuri, un planeta poc estudiat i encara força misteriós.

En aquest projecte, les empreses del grup SENER, amb seu catalana al Barcelona Synchrotron Park, són responsables de les antenes de baix guany, l’antena de mig guany, i les guies d’ona per canalitzar el senyal i el mecanisme d’apuntar de l’antena d’alt guany. Aquests equips són els encarregats de mantenir en tot moment la comunicació amb la Terra mitjançant la transmissió telemètrica i la recepció de telecomandament de la nau, així com l’enviament de totes les dades científiques. També, SENER ha desenvolupat el pal del magnetòmetre que separa tots aquests instruments de la influència magnètica del satèl·lit. Tots aquests elements són crítics per a l’èxit de la missió.

Per BepiColombo, aquest llançament només és el principi d’un viatge molt llarg de 7 anys (8.524 milions de quilòmetres). Tot i que Mercuri, el planeta més proper al Sol, sigui relativament a prop (la distància més curta Terra-Mercuri és de 80 milions de quilòmetres), la massa gegantina del nostre estel no fa possible un viatge en línia recta, ja que aquesta ruta no permetria frenar la nau que cauria inexorablement dins la brasa solar.

El repte tecnològic imposat per la proximitat del sol és immens. Alguns materials, per exemple, hauran de resistir a la vegada a un fred de -170ºC i una calor de 450ºC.

Quan BepiColombo arribi al voltant de Mercuri, el desembre del 2025, els dos mòduls científics, l’europeu MPO i el japonès Mio, se separaran i començaran les seves missions d’observació, orbitant al voltant del planeta. El primer, amb els seus 11 instruments, estudiarà la superfície i les entranyes de Mercuri mentre el segon, amb 5 instruments, se centrarà en el seu entorn (magnetosfera, atmosfera, pols, vent solar).

Per seguir la missió: aquí

Bon viatge, ens veiem allà!
 

Més notícies

13/04/2023 Panattoni adquireix una parcel·la de 60.000 m2 per construir-hi un centre de dades 16/09/2021 L’entorn del Barcelona Synchrotron Park marca el ritme amb les bateries 06/09/2021 Avança la creació d’una plataforma de microscòpia de primer nivell al Sincrotró Alba 22/07/2021 IBM, el gegant blau de la computació al Barcelona Synchrotron Park 02/07/2021 SENER, enginyeria i tecnologia d'avantguarda al Barcelona Synchrotron Park 11/06/2021 Parc de l'Alba: primera injecció de biogàs procedent d'un abocador a la xarxa
1 2 3 4 5 6