Tancar
17/06/2015
Estudi de l’energia fosca de l’univers: primera llum per a la càmera PAU
Respecte la composició de l’univers, els físics tenen una certesa, la de la seva ignorància: si un 5% de l’univers està format d’àtoms, el 95% restant està constituït d’una matèria d’origen desconegut, la matèria fosca (25%), i d’una energia també desconeguda (70%), l’energia fosca, que origina l’expansió accelerada de l’univers.
 
Per avançar en el coneixement d’aquesta energia, el projecte espanyol PAU (Physics of the Accelerating Universe) es basa en el desenvolupament d’una càmera especial construïda amb la participació de l’IFAE (líder del projecte), l’IEEC i el PIC, tots 3 al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el soci del Barcelona Synchrotron Park.
 
La càmera del projecte PAU s’ha instal·lat amb èxit al telescopi William Herschel de l’Observatori del Roque de los Muchachos a l’illa de La Palma el dia 3 de juny. Aquest instrument està especialment dissenyat per mesurar amb precisió la distància a les galàxies i estudiar així com l’univers s’està expandint cada cop més ràpid.
 
La PAUcam ha estat dissenyada i construïda al llarg dels últims sis anys per un consorci d’institucions espanyoles format per l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC/IEEC), el Port d’Informació Científica (PIC) -tots tres centres al campus de la UAB-, el Centro de Investigaciones Energéticas Medioambientales y Tecnológicas (CIEMAT) i l’Instituto de Física Teórica (IFT-UAM/CSIC).

Més notícies

13/04/2023 Panattoni adquireix una parcel·la de 60.000 m2 per construir-hi un centre de dades 16/09/2021 L’entorn del Barcelona Synchrotron Park marca el ritme amb les bateries 06/09/2021 Avança la creació d’una plataforma de microscòpia de primer nivell al Sincrotró Alba 22/07/2021 IBM, el gegant blau de la computació al Barcelona Synchrotron Park 02/07/2021 SENER, enginyeria i tecnologia d'avantguarda al Barcelona Synchrotron Park 11/06/2021 Parc de l'Alba: primera injecció de biogàs procedent d'un abocador a la xarxa
1 2 3 4 5 6